
"Mann med rein", tresnitt. Foto: Skjermbilde fra nettsiden http://www.artnet.com, hentet 25.6.2011
John Andreas Savio er norges mest kjente samiske billedkunstner. Han var den første same som tok utdannelse innen billedkunst på Statens håndverks- og kunstindustriskole (SHKS) i Kristiania, og den første same som fikk sin egen utstilling på Nasjonalgalleriet. I 1936 hadde han en separat utstilling i Paris.
Savio ble født 28. januar 1902 i Bugøyfjord ikke langt fra Kirkenes, og ble foreldreløs allerede som treåring. Han flyttet til sine velstående besteforeldre, som sørget for en god oppvekst. Tidlig fant han ut at han ville bli kunstner. Som kunstner arbeidet han mye, men fikk ikke solgt nok til å leve av kunsten. Han reiste mye både innenlands og utenlands for å hente inspirasjon, og levde et fattig liv, fra hånd til munn. Han døde 13. april 1938 på Ullevål sykehus av tuberkolose. Først etter hans død begynte interessen for hans arbeider å våkne. Hans arbeider var i hovedsak lagd i tresnitt, men også linosnitt, tegninger, malerier og akvareller.

"Okto" (alene), tresnitt. Foto: Skjermbilde fra nettsiden http://www.gwpa.no, hentet 25.6.2011
Med enkle, presise midler beskriver Savio landskapet, vidda, den ensomme samen i pakt med naturen, reinen, truende krefter; brennevinet, ulven og døden. På sin måte viste han verden samefolket.
Stemningen og formene i motivene hans kan minne mye om Edvard Munchs bilder. John Savio ble kalt «Finnmarkens Munch», og her kan man i undervisningssituasjon samtale om likheter og ulikheter i Savios og Munchs bilder. For teoretisk stoff til en bildeanalyse, se innlegget: «Oppgave Billedanalyse».
(KSS)
Legg igjen en kommentar